Mevzuat Değişiklikleri

Vergi Mevzuatında Önemli Değişiklikler İçeren Kanun Teklifi

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (“Kanun Teklifi”), TBMM’ye sunuldu ve Genel Kurul’da yapılacak oylamalar neticesinde nihai halinin kanunlaşması beklenmektedir. Kanun Teklifine erişmek için bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Kanun teklifi ile özetle; kayıt dışılıkla mücadele edilmesi, vergi adaletinin güçlendirilmesi, indirim ve istisnaların sınırlandırılması, dolaysız vergilerin vergi gelirleri içindeki payının artırılması, ihtilafların önlenmesi ve hukuki belirliliğin artırılması amaçlanmaktadır.

Kanun teklifinin detaylarına aşağıda yer vermekteyiz.

1- Vergi Usul Kanunu Kapsamında Elektronik Yoklama Yapılması Halinde Yoklama Fişinde İmza Aranmayacaktır

213 sayılı Vergi Usul Kanunu (“VUK”) m. 131 hükmünde, Kanun Teklifi m. 4 ile yapılacak değişiklik neticesinde elektronik yoklama tutanağında polis, jandarma, muhtar veya ihtiyar meclisi üyelerinin imzasının aranmayacağı düzenlenmektedir.

VUK m. 127 uyarınca yoklama, mükellefleri ve mükellefiyetle ilgili maddi olayları, kayıtları ve mevzuları araştırmak ve tespit etmektir. Yoklama neticesinde VUK m. 131 uyarınca yoklama fişi düzenlenmektedir. Anılan yoklama fişi, yoklama yerinde iki nüsha olarak düzenlenir ve nezdinde yoklama yapılan veya yetkilisi tarafından imzalanır. Ayrıca yoklama fişinin nezdinde yoklama yapılan veya yetkilisi tarafından imzalanmaması halinde yoklama fişi polis, jandarma, muhtar veya ihtiyar meclisi üyelerinden birince imzalanır.

Kanun Teklifi ile yapılacak değişiklikle beraber, VUK m. 132/A uyarınca elektronik olarak yoklama yapılması halinde yoklama tutanağında polis, jandarma, muhtar veya ihtiyar meclisi üyelerinin imzasının aranmayacağı düzenlenmektedir.

2- İthalatta Alınacak Katma Değer Vergisi Matrahının Belirlenmesinde Değişikliğe Gidilmektedir

Kanun Teklifi m. 7 ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu (“KDVK”) m. 21’de yapılacak değişiklikle beraber ithalatta, verginin KDV matrahı belirlenirken teminat karşılığı ithal edilen malın teminatının hesaplanmasına esas özel tüketim vergisi tutarının da KDV matrahına dahil edilmesi öngörülmektedir. Buna göre, ithalatta alınacak katma değer vergisi matrahı aşağıda gösterilen unsurların toplamı olacaktır:

  • İthal edilen malın gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti, gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya malın gümrük vergisinden muaf olması halinde sigorta ve navlun bedelleri dahil (CIF) değeri, bunun belli olmadığı hallerde malın gümrükçe tespit edilecek değeri,
  • İthalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar,
  • Gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirilmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı, kur farkı gibi ödemeler.
  • Teminat karşılığı ithal edilen malın teminatının hesaplanmasına esas özel tüketim vergisi tutarı.

3- Serbest Bölgelerde Üretim Faaliyetlerine Uygulanan Gelir ve Kurumlar Vergisi İstisnasının Kapsamı Genişletilmektedir

3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Geçici m. 3/2-a hükmü uyarınca, serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin bu bölgelerde imal ettikleri ürünlerin yurt dışına satışından elde ettikleri kazançları, gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.

Kanun Teklifi’nin 8. maddesi ile yapılacak değişiklikle beraber, serbest bölge içine veya diğer serbest bölgelere yapılan satışların da gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olması öngörülmektedir.

4- Araçların Özel Tüketim Vergisi Oranlarında Değişikliğe Gidilmektedir

Kanun Teklifi m. 15 ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı listede yer alan bazı binek araçların ÖTV oranlarında değişikliğe gidilmektedir. Artış beklenen ÖTV oranlarına ilişkin hazırladığımız tabloya erişmek için bağlantıyı kullanabilirsiniz.

5- LPG Dağıtıcılarının Başka Dağıtıcılara LPG Satışı Yapması Yasaklanmaktadır

Kanun Teklifi m. 16 ile 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında yapılacak değişiklik ile dağıtıcıların, herhangi bir dağıtıcıdan toptan LPG ticareti kapsamında LPG satın alabileceği ancak bu LPG’yi başka bir dağıtıcıya satamayacağı öngörülmektedir.

26.06.2025

Hazırlayan:

Av. Doğa Can Altınözlü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir