Bülten

Geçtiğimiz Ayda Hukuki Gelişmeler (Haziran 2025)

Vergi Hukuku Mevzuatında Gelişmeler

1- Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (“Kanun Teklifi”), TBMM’ye sunuldu ve Genel Kurul’da yapılacak oylamalar neticesinde nihai halinin kanunlaşması beklenmektedir. Kanun Teklifine erişmek için bağlantıyı kullanabilirsiniz. Kanun teklifi ile özetle aşağıdaki konularda değişiklik yapılması öngörülmektedir:

  • Vergi Usul Kanunu kapsamında elektronik yoklama yapılması halinde yoklama fişinde imza aranmayacaktır.
  • İthalatta alınacak katma değer vergisi matrahının belirlenmesinde değişikliğe gidilmektedir.
  • Serbest bölgelerde üretim faaliyetlerine uygulanan gelir ve kurumlar vergisi istisnasının kapsamı genişletilmektedir.
  • Araçların özel tüketim vergisi oranlarında değişikliğe gidilmektedir.
  • LPG dağıtıcılarının başka dağıtıcılara LPG satışı yapması yasaklanmaktadır.
  • Kanun teklifi hakkında yaptığımız detaylı çalışmaya bağlantıyı kullanarak erişebilirsiniz.

 

Vergi Hukukunda Yargı Kararları

Vergi hukuku alanında önemli gördüğümüz yargı kararı aşağıda özetlenmiştir:

1- Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu (“VDDK”), hakkında özel esaslara alınma işlemi tesis edilen mükelleflerin, işlem tesis tarihinde mükellefiyetleri olmaması halinde dahi işleme karşı dava açabileceklerine karar vermiştir. Karara dair detaylı açıklamalarımıza bağlantıyı kullanarak erişebilirsiniz. (VDDK’nın 14.06.2025 tarihli ve 32926 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan E. 2025/1, K. 2025/13 sayılı ve 14.06.2025 tarihli kararı)

2- Anayasa Mahkemesi (“AYM”); 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yer alan, engellilik oranı %90’ın altında olan engelli ve malullerin ÖTV istisnasından yararlanması için araçlara engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırma zorunluluğu öngören hükmü iptal etti. Karara dair detaylı açıklamalarımıza bağlantıyı kullanarak erişebilirsiniz. (AYM’nin 26.06.2025 tarihli ve 32938 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan E. 2024/240, K. 2025/100 sayılı kararı)

 

Diğer Hukuk Alanlarında

Önemli Mevzuat Değişiklikleri ve Yargı Kararları

1- Kamuoyunda 10. Yargı Paketi olarak bilinen 7550 Sayılı Kanun, 04.06.2025 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Konu hakkında yaptığımız çalışmaya bağlantıyı kullanarak erişebilirsiniz. 7550 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler özetle şu şekildedir:

  • 2004 sayılı İcra İflas Kanunu kapsamında kanun yollarına başvuru için dava tarihindeki parasal sınırlar esas alınacaktır.
  • 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu (“İYUK”) kapsamında kanun yollarına başvuru için dava tarihindeki parasal sınırlar esas alınacaktır.
  • 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında kanun yollarına başvuru için dava tarihindeki parasal sınırlar esas alınacaktır.
  • Suça teşebbüs hallerinde uygulanacak cezaların alt ve üst sınırlarında artışa gidilmiştir.
  • Kasten yaralama suçunda uygulanacak cezaların alt ve üst sınırlarında artışa gidilmiştir.
  • Neticesi itibariyle ağırlaşmış kasten yaralama suçunda uygulanacak cezaların alt ve üst sınırlarında artışa gidilmiştir.
  • Tehdit suçunda uygulanacak cezaların alt ve üst sınırlarında artışa gidilmiştir.
  • Trafik güvenliğinin tehlikeye atılması suçunda uygulanacak cezalarda artışa gidilmiştir.

2- AYM; ilk derece mahkemesi kararlarına karşı yapılan istinaf başvurusu sonucunda istinaf mahkemelerinin kararı kaldırarak davanın esası hakkında yeniden hüküm kurduğu ve kararın kesin olduğu hallerde, ilk elden verilen istinaf mahkemesi kararlarına karşı temyiz kanun yoluna başvurulamamasını Anayasa’ya aykırı buldu. Dolayısıyla bu kararlara karşı temyiz kanun yolunu İYUK m. 45/6 hükmünün, istinaf başvurusunun kısmen veya tümden kabulü hali yönünden iptaline karar verildi. Karara dair detaylı açıklamalarımıza bağlantıyı kullanarak erişebilirsiniz. (AYM’nin 26.06.2025 tarihli ve 32938 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan E. 2024/189, K. 2025/83 sayılı kararı)

3- Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin kararında; icra takibi kapsamında yapılan haciz işlemi esnasında borçlunun, borcu kabul anlamına gelen imzalı beyan vermesinden sonra, bu beyanın borcu kabul anlamına geldiği ve borçlunun daha sonrasında açtığı menfi tespit davasında, söz konusu kabul beyanı uyarınca davanın reddine karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. (Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 28.06.2025 tarihli ve 32940 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan E. 2025/1598, K. 2025/2564 sayılı kararı)

01.07.2025

Hazırlayanlar:

Av. Doğa Can Altınözlü

Stj. Av. Gökçe Yalçınkaya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir