Vergi Hukuku Mevzuatında Gelişmeler
1- Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı Tebliğ ile engelli araçlarında ÖTV istisnası kapsamında yerli katkı değeri ve yerli katkı oranı kavramları tanımlanmıştır.
- Geçtiğimiz aylarda yayınlanan Kanun ile engelli araçlarında ÖTV istisnasının sadece yerli katkı oranı %40 olan araçlara uygulanması şartı getirilmişti. Kanun hakkında yaptığımız çalışmaya bağlantıyı kullanarak erişebilirsiniz. Engelli araçlarında ÖTV istisnasının uygulanabilmesi için aranan %40 yerli katkı oranı ise, yerli katkı değeri üzerinden tespit edilecektir.
- Yerli katkı değeri, aracın üretiminde kullanılmak üzere birincil malzeme/ürün, genel üretim ve işçilik maliyetlerinin yurt içindeki üreticilerden ve hizmet sağlayıcılardan temin edilen kısımlarının toplamını ifade etmektedir. Yerli katkı oranı ise; yerli katkı değerinin, aracın toplam üretim maliyetine oranını ifade etmektedir. (Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14)
2- Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan Karar kapsamında bazı illerde yeni idare ve vergi mahkemelerinin kurulmasına karar verilmiştir
Vergi Hukukunda Yargı Kararları
Vergi hukuku alanında önemli gördüğümüz yargı kararı aşağıda özetlenmiştir:
Danıştay 3. Dairesi’nin E. 2023/9112, K. 2024/3228 sayılı kararında; kurumlar vergisi yönünden matrah artırımında bulunan mükellefler hakkında artırımda bulunulan yıllar için inceleme yapılamayacağı yönündeki düzenlemeye rağmen inceleme yapılarak tarhiyat yapılması usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
- Davacı şirket, ortakları tarafından taahhüt edilen ancak süresi içinde ödenmeyen sermaye tutarını ortakların kullanımına bırakarak finansman hizmeti sağladığı iddiasıyla, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı yaptığı gerekçesiyle vergi incelemesine tabi tutulmuş ve adına 2017 yılı Aralık dönemi için cezalı gelir vergisi tarhiyatı yapılmıştır.
- İlk derece mahkemesi, davacının ortaklarına borç verdiği ve bu borç için faiz hesaplamadığı yönündeki iddianın, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. maddesi kapsamında örtülü kazanç dağıtımı sayılabilmesi için yeterli olmadığını belirtmiştir. Bu nedenle eksik inceleme ve varsayıma dayalı olarak düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak yapılan tarhiyatı hukuka aykırı bulmuş ve tarhiyatı kaldırmıştır.
- Bölge İdare Mahkemesi ise davacının transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıttığı yönündeki vergi inceleme raporunun hukuka uygun olduğunu belirterek ilk derece mahkemesi kararını kaldırmış ve davayı reddetmiştir.
- Karara karşı yapılan temyiz başvurusu neticesinde Danıştay, incelemenin Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. maddesine dayandığını belirtmiş ve bu maddenin uygulanabilmesi için mükellefin yasal defter ve belgelerinin incelenmesi gerektiği tespit edilmiştir. Bu yapılmadan örtülü kazanç dağıtımının tespit edilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekilmiştir. Ayrıca, 7326 sayılı Kanun’un 5. maddesi kapsamında matrah artırımı yapan mükellefler hakkında kurumlar vergisi yönünden inceleme yapılamayacağı açıkça düzenlenmiştir. Buna rağmen yapılan inceleme, hukuka aykırı bulunmuştur. Sonuç olarak, Danıştay, Vergi Dava Dairesi’nin ret kararını bozarak davanın kabulüne karar vermiştir.
Diğer Hukuk Alanlarında Önemli Mevzuat Değişiklikleri ve Yargı Kararları
- Merkez Bankası tarafından yayınlanan Tebliğ ile Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) m. 1530/7’de düzenlenen temerrüt faiz oranı ve alacağın tahsili için talep edilebilecek asgari giderim tutarları belirlenmiştir. Tebliğ’e göre, TTK m. 1530/7’de düzenlenen faiz oranı yıllık 53,25; alacağın tahsili için talep olunacak asgari giderim tutarı ise 1.475,00 TL olarak belirlenmiştir. (Merkez Bankası tarafından 02.01.2025 tarihinde yayınlanan Tebliğ)
- Anayasa Mahkemesi kararı kapsamında; 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (“HMK”) Ek m. 1/2’de yer alan ve mahkeme kararlarına karşı istinaf veya temyiz kanun yoluna başvuruda esas alınacak parasal sınırların karar tarihine göre belirlenmesini öngören kuralın iptaline karar verildi. Konuya dair detaylı açıklamalarımıza bağlantıyı kullanarak erişebilirsiniz. (AYM’nin 04.12.2024 tarihli ve E. 2023/182, K. 2024/203 sayılı Kararı)
Hazırlayanlar:
Av. Doğa Can Altınözlü
Stj. Av. Gökçe Yalçınkaya