Vergi Hukuku Mevzuatında Gelişmeler
1- Gelir İdaresi Başkanlığı (“GİB”) tarafından yayınlanan rehberde, Gelir Vergisi Kanununa göre kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin kazancın tespitinde ne şekilde indirim konusu yapılacağı hakkında detaylı açıklamalara yer verilmiştir.
2- GİB tarafından yayınlanan Tebliğ ile 7440 sayılı Kanun kapsamında deprem bölgesinde bulunan mükelleflerin mücbir sebep halleri, 30.11.2025 tarihine kadar uzatılmıştır. Ayrıca, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükelleflerin 7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvurularını 28.02.2026 tarihine kadar yapabilmesi imkanı getirilmiştir.
3- Cumhurbaşkanı tarafından yayınlanan Karar ile mücbir sebep halinin 30.11.2025 tarihine kadar devamına karar verilen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükelleflerin, 7256 ve 7326 sayılı Yapılandırma Kanunları kapsamındaki taksit ödeme süreleri yeniden belirlenmiştir.
- Ayrıca GİB tarafından yayınlanan açıklayıcı bilgi notu kapsamında taksit ödeme sürelerinin detaylarına yer verilmiştir.
4- Cumhurbaşkanı tarafından yayınlanan Karar ile motorlu taşıtlarda uygulanacak ÖTV oranlarında artışa gidilmiştir. Önceden en düşük ÖTV oranı %45 iken bu oran %70’e yükseltilmiştir. Yine elektrik motoru olan araçların ÖTV oranlarında da artışa gidilmiştir. Son olarak anılan karar, yayım tarihi olan 24.07.2025 tarihinden itibaren geçerlidir.
5- 7555 Sayılı Kanun, 24.07.2025 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanun henüz teklif aşamasındayken yapmış olduğumuz çalışmaya bağlantıyı kullanarak erişebilirsiniz. Kanun teklif aşamasındaki halinden farklı bir düzenleme içermemekle beraber yapılan başlıca önemli değişiklikler şu şekildedir:
- Vergi Usul Kanunu kapsamında elektronik yoklama yapılması halinde yoklama fişinde imza aranmayacaktır.
- İthalatta alınacak Katma Değer Vergisi matrahının belirlenmesinde değişikliğe gidilmiştir.
- Serbest bölgelerde üretim faaliyetlerine uygulanan gelir ve kurumlar vergisi istisnasının kapsamı genişletilmiştir.
- LPG dağıtıcılarının başka dağıtıcılara LPG satışı yapması yasaklanmıştır.
Vergi Hukukunda Yargı Kararları
Vergi hukuku alanında önemli gördüğümüz yargı kararı aşağıda özetlenmiştir:
Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu (“VDDK”); korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı niteliğinde olan taşınmazlarla ilgili olarak ihale edilen onarım ve restorasyon işleri kapsamında ödenen damga vergilerinin, Vergi Usul Kanunu yer alan vergide hata hükümleri kapsamında iadesinin istenemeyeceğine hükmetti. (Danıştay VDDK’nın 22.07.2025 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan E. 2025/11, K. 2025/14 sayılı kararı)
- VDDK esasen, 24.12.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararında, tapu kütüğünde korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır kaydı konulmuş olan taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili onarım ve restorasyon işleri kapsamındaki hak ediş ödemelerine ilişkin damga vergilerinin muafiyet kapsamında olduğuna hükmetmişti. Karara dair detaylı açıklamalarımıza erişmek için bağlantıyı kullanabilirsiniz.
- Danıştay’ın 22.07.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan güncel kararında bu ilkeden ayrılmamakla beraber, sadece istisna olan vergilerin vergide hata hükümleri uyarınca düzeltme – şikayet yolu ile iade istenemeyeceğine hükmetmiştir.
Güncel Özelgeler
Vergi hukuku alanında önemli gördüğümüz güncel özelge hakkında aşağıda açıklamalara yer verilmiştir:
Ankara Defterdarlığı tarafından verilen özelgede; pos cihazı veya cep telefonu uygulamaları üzerinden ödenen bahşişlerin, KDV’ye tabi tutulmaması gerektiği belirtilmiştir. Buna karşılık bahşiş ödemelerinin gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerektiği belirtilmiştir.
- Özelge talebinde özetle, şirkette çalışan personellerin pos cihazı veya cep telefonu uygulamaları üzerinden bahşiş ödemesi aldıkları ve bu bahşişlerin ne şekilde vergilendirilmesi gerektiği hakkında görüş talep edilmiştir.
- Vergi idaresi, ödenen bahşişlerin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu kapsamında esasen ücret niteliğinde olduğu ve konunun 319 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde de ayrıntılı olarak düzenlendiği belirtilmiştir. Dolayısıyla personellere ödenen bahşişlerin gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerektiği belirtilmiştir.
- Buna karşılık, bahşiş ödemelerinin Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında herhangi bir teslim veya hizmet bedeli olarak değerlendirilemeyeceğinden bahisle KDV’ye tabi tutulmayacağı belirtilmiştir. (Ankara Defterdarlığı’nın E-38418978-125[6-2024/]-…. sayılı ve 03.02.2025 tarihli özelgesi)
25.07.2025
Hazırlayan:
Av. Doğa Can Altınözlü